Ziek thuis, maar tóch in de klas dankzij robot Benji
Ziek thuis zitten, maar tóch lessen volgen. Voor zieke leerlingen komen meer technische snufjes om via live verbindingen ‘in de klas’ te kunnen zijn. Ze staan in de rij om een robot te bemachtigen.
Waarom bestaan wij eigenlijk als Stichting Kind en Ziekenhuis?
De patiënt centraal, samen beslissen, eigen regie, zelfmanagement, de juiste zorg op de juiste plek, participatie, kinderparticipatie, gelijkwaardige partners, uitkomstgestuurde zorg, kwaliteit van leven… zomaar een rij termen in de zorg met als gemene deler dat zorggebruikers als uitgangspunt worden genomen en als gelijkwaardige personen in het zorgproces worden gezien.
Kinderen met een chronische lichamelijke of psychische aandoening en hun gezinnen hebben vaak te maken met veel verschillende hulpverleners en organisaties. Voor hen ontwikkelden Vilans en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de reflectietool Integrale zorg voor kind en gezin. De tool is een hulpmiddel voor professionals om de zorg zo goed mogelijk te organiseren rond de behoeften van kind en gezin.
Blog Skipr: Zorg voor ziek kind is voor gezinnen een dagtaak, dat moet anders
Wie de pech heeft om veel in aanraking te komen met de zorg moet zich tot op heden onderwerpen aan hoe het zorgproces is ingericht. Terwijl kinderen én hun gezinnen een gewoon leven leiden waarvan het medische aspect 'slechts' een onderdeeltje is. Of moet ik zeggen: hoort te zijn. Dat stelt Hester Rippen in haar blog op SKIPR.
Verschenen: verpleegkundige kwaliteitsstandaard voor kindzorg in eigen omgeving
Vandaag is een belangrijke stap gezet richting integrale zorg: de Kwaliteitsstandaard voor kindzorg buiten het ziekenhuis is verschenen. Dit is dé verbindende factor in het Medische Kindzorgsysteem (MKS) en geeft antwoord op de vraag ‘Hoe lever je de beste zorg aan een gezin met een ziek kind in hun eigen omgeving?’. Vele organisaties die betrokken zijn bij de kindzorg hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze standaard. Ook de ouders van kinderen die thuis nog zorg nodig hebben, zijn bij de ontwikkeling betrokken. Belangrijkste aanbeveling van de Kwaliteitsstandaard is om de kinderverpleegkundige zorg te organiseren volgens het Medische Kindzorgsysteem (MKS).