logo

A- A A+
header1.png

Het Medische Kindzorgsysteem (MKS)

Steeds meer (ernstig) zieke kinderen worden eerder ontslagen uit het ziekenhuis en krijgen dan kinderverpleegkundige zorg buiten het ziekenhuis. Dat is fijn voor kind en ouder/verzorgende. Maar hoe organiseer je deze zorg? En wat heb je precies nodig? Dat is niet altijd helder. Daardoor kan de zorg buiten het ziekenhuis tekort schieten. Het Medische Kindzorgsysteem (MKS) biedt duidelijkheid.

Verpleegkundige zorg aan kinderen buiten het ziekenhuis

Het MKS is een nieuwe systematiek voor het structureren van verpleegkundige zorg buiten het ziekenhuis. Het is bedoeld voor de zorg aan kinderen en jongeren (0 t/m 17 jaar) met een somatische (lichamelijke) aandoening. Deze kinderen staan onder de eindverantwoordelijkheid van een kinderarts of een ander medisch specialist. Het MKS omvat vier fasen en is bedoeld als instrument voor iedereen die is betrokken bij de zorg voor een (ernstig) ziek kind.

Indiceren, regelen en organiseren

MKS biedt alle betrokkenen rond het zieke kind richting en duidelijkheid voor het indiceren, regelen en organiseren van de zorg. Daarbij staan de belangen van het kind en de ouders/verzorgers voorop. Het doel: dezelfde kwaliteit van zorg als in het ziekenhuis. Hoogstaand, doelmatig en duurzaam. Zodat het kind de best mogelijke zorg krijgt. En zodat het kind en gezin zo normaal mogelijk kan functioneren.

Lees meer over het waarom van het MKS

Het MKS-programma wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van zes partners.

 

Partners MKS programma

vvn     kz    nvk logo   pal    VASCA logo def    BINKZ
 

 

Copyright © MKSprogramma.