logo

A- A A+

Dezelfde taal leren spreken

Portret Linda Willems kleinV&VN Kinderverpleegkunde en Nictiz hebben begin oktober een basislijst gepubliceerd met kinderzorgproblemen. Op de lijst staan onderwerpen die aandacht nodig hebben bij de ziekte van het kind. Dat kan bijvoorbeeld gaan over 'naar school gaan',  maar ook over 'pesten' of 'eetgewoonten'.  Deze lijst helpt bij het formuleren van een eenduidige overdracht.  

 De basislijst is onderdeel van het MKS-project ‘Standaard kinderverpleegkundige overdrachtgegevens Kind en Gezin'.  Linda Willems is Kinderverpleegkundige. Sinds 5 jaar werkt ze als ZZP’er in de kinderthuiszorg. Zij ondersteunt het doel van het project van harte. Ze had zelf een tijd geleden aangeklopt bij V&VN met de vraag hoe het eigenlijk zit met overdrachten, omdat ze die miste. “Ik werk met kinderen die vaak acuut opgenomen worden, kinderen met canules of thuisbeademing. Dan gaat er van mij vanwege de acute situatie uit geen overdracht mee naar het ziekenhuis. Maar omgekeerd ontbreekt de overdracht ook. De kinderverpleegkundige in het ziekenhuis vertelt alles aan de ouders en denkt dat die het wel doorvertellen. Maar de ouders zeggen: ik heb dit flesje meegekregen en verder weet ik het ook niet.” En als er wel een overdracht is, is het volgens Linda nog maar de vraag of de informatie duidelijk is. "Wat we nu krijgen is of heel medisch of heel vaag, of allebei. Bijvoorbeeld de opmerking dat het kind 'wat medicijnen heeft gehad', daar kun je natuurlijk niet zoveel mee." 

Het doel van het project 'Standaard Kinderverpleegkundige overdrachtgegevens' is dan ook om een informatiestandaard te ontwikkelen met als uitgangspunt: ‘eenheid van taal’. In de standaard zijn informatiebouwstenen beschikbaar die worden gebruikt in overdrachten door de hele keten van zorg heen.   

"In een ziekenhuis waar ik heb gewerkt waren bepaalde afkortingen die op een bepaalde afdeling  werden gebruikt. Die begreep iedereen daar, maar bij andere afdelingen niet," verduidelijkt Linda de wens voor éénheid in taal. De kinderverpleegkundige verwacht dat de standaard bovendien helpt om goed over het kind te rapporteren, wat de zorg ten goede komt. "Als een kind een maand op de IC heeft gelegen en dan weer naar huis komt, weten we helemaal niet hoe het echt gaat met het kind. Het is belangrijk voor ons om te weten hoe het kind de periode op de IC heeft doorgebracht. Als het een traumatische ervaring heeft gehad, kunnen we daar thuis op anticiperen." Dat ouders die informatie wel hebben, betekent niet automatisch dat die informatie wordt gedeeld, zegt Linda. "Dat is geen onwil, maar het schiet er soms bij in, of er wordt niet aan gedacht." Een overdracht is ook synoniem voor afspraken die je met elkaar maakt op papier. "Als de kinderarts, de ouders en de thuisverpleegkundige in het ziekenhuis afspreken dat het kind voortaan niet meer in de arm wordt geprikt maar in de vinger, helpt een overdracht ouders om de zorgverleners thuis of tijdens een volgende opname ook volgens die afspraken te laten werken. Dat kan een tegenwicht zijn tegen professionals die zeggen dat ze volgens protocol handelen en ondertussen precies doen wat je niet wilt als ouder." 

 

Partners MKS programma

vvn     kz    nvk logo   pal    VASCA logo def    BINKZ
 

 

Copyright © MKSprogramma.